Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Aycan Ünalp anlatıyor:
Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Aycan Ünalp anlatıyor:
Hipokrat zamanından beri yani 1 milenyum öncesinden bu yana, açlıkta oluşan biyokimyasal değişikliklerin epilepsiye iyi geldiği bilinmektedir. Ketojenik diyet yüksek düzeyde yağ, düşük düzeyde karbonhidrat ve büyümeye yetecek kadar proteinden oluşan ve dirençli epilepsi tedavisinde yüzyıldan beri önerilen bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi, vücut ve beyni başlıca yakıt olarak, glikoz yerine, yağ ve keton cisimcikleri kullanmaya zorlar.
Günümüzde ketojenik diyet tedavisi, dirençli epilepsi için kanıtlanmış bir tedavi olarak kabul edilmektedir. Ketojenik diyet tedavisinin dirençli epilepside ve çeşitli epileptik sendromlarda etkinliği kanıtlanmıştır.
Yapılan araştırmalar çok yüksek yağ, çok düşük karbonhidrat ve yeterli protein içeren ketojenik diyet tedavisi ile dirençli epilepsi hastası çocukların %56'sının nöbetlerinde %50'den fazla azalma sağlanmakta olduğunu göstermektedir. Ayrıca çalışmalarda bebeklik çağı epileptik sendromlarında bu etkinliğin çok daha yüksek olduğu görülmektedir.