Ketojenik Diyet Tipleri Nelerdir?

Ketojenik Diyet Tipleri Nelerdir?

Birden fazla ketojenik diyet çeşidi vardır. Çocuğunuz için en etkili diyet tipini hekiminiz, diyetisyeniniz ile birlikte belirleyecektir.

Birden fazla ketojenik diyet çeşidi vardır.

Çocuğunuz için en etkili diyet tipini hekiminiz, diyetisyeniniz ile birlikte belirleyecektir.

 

A. Klasik Ketojenik Diyeti:

Klasik ketojenik diyet hesaplanırken çeşitli oranlar kullanılmaktadır.

4:1, 3:1, 2:1, 1:1 oranında klasik ketojenik diyetler vardır. Hekiminiz ve diyetisyeniniz ile birlikte size en uygun oran belirlenir.

Bu oranlar diyetin içerdiği günlük yağ miktarının, protein ve karbonhidrat miktarına oranını ifade eder. Diyetisyeninizin verdiği menülerin dışına çıktığınızda oranı değiştirmiş (bozmuş) olursunuz.

 

(Bir örnekle açıklayacak olursak; 4:1 oranlı ketojenik diyet demek; diyetteki her bir 4 gram yağa karşılık, 1 gram protein ve karbonhidrat içeriyor demektir. 3:1 oranındaki ketojenik diyet ise her 3 gram yağ için 1 gram protein ve karbonhidrat içermektedir.)

4:1 oranlı ketojenik diyet en yüksek yağ miktarına sahip olan ketojenik diyettir. Protein ihtiyacı daha fazla olan çocuklarda daha düşük oranlar da kullanılabilir.

Alınmış olan tanıya, hasta uyumuna ve tedaviden beklenen etkilere göre 2:1, 1:1 gibi oranlarla da klasik ketojenik diyet yapmak mümkündür.

 

Bu diyette her öğünün oranı, diyetin oranına eşit olmalıdır. Bu sebeple de yiyecekler büyük bir özenle tartılıp, hazırlanmalı; öğünün tamamı hiç eksik kalmayacak şekilde tüketilmelidir.

Sizin için en uygun oran belirlendikten sonra diyetisyeninizle görüşerek lezzetli ve damak tadınıza uygun menüler oluşturulur.

 

Menüler yüksek yağlı oldukları için, çocuğunuz için hazırlayacağınız porsiyonlar gözünüze küçük gözükebilir. Eğer size söylenen şekilde hazırlık yaptıysanız, endişe etmeyin, çocuğunuz büyümesi için gereken protein ve kaloriyi alacaktır.

 

B. Modifiye Atkins Diyeti:

Gençlere ve erişkin yaş grubuna yönelik alternatif olarak oluşturulmuş bir ketojenik diyet türüdür. Bu diyetin oranı klasik ketojenik diyet ile karşılaştırıldığında yaklaşık olarak 1:1’dir.

Modifiye Atkins diyeti uygulanan çocuklarda günlük karbonhidrat alımı ilk ay günde 10 gramdır. Bu miktar zamanla önce günlük 15 grama, sonrasında günlük 20 grama yükseltilebilir.

Gençlerde ve erişkinlerde ise ilk ay karbonhidrat alımı günlük 15 gramdır. İlk aydan sonra zamanla günlük 20 veya 25 grama yükseltilebilir.

Karbonhidratlar, gün içindeki öğünlere eşit olarak dağıtılabilir veya tek bir öğünde verilebilir.

Modifiye Atkins diyetine başlanırken genellikle hastaneye yatış gerekmemektedir. Gençlerde ve yetişkinlerde daha kolay uygulanabilmesi sebebiyle avantaj sağlamaktadır.

Modifiye Atkins diyetinde günlük verilen karbonhidrat miktarını aşmak diyeti bozmaktadır. Unutulmamalıdır ki modifiye Atkins diyetiyle de damak tadınıza uygun ve lezzetli yiyecekler oluşturulabilmektedir.

 

C. MCT Diyeti:

MCT yağı, diğer yağlara göre vücutta daha fazla keton oluşumu sağlar. Bu sayede MCT diyeti; daha az miktarda toplam yağa ve daha fazla miktarda toplam karbonhidrat ve protein miktarına olanak sağlar. (10)

 

MCT diyetinde besin ögeleri yüzdelik olarak hesaplanır. Günlük enerjinin %40-50’si MCT yağından sağlanırken, enerjinin %10’u proteinlerden, %15-19’u ise karbonhidratlardan karşılanır. Diyet uzun zincirli yağ asitleri ile de desteklenir.

 

D. Düşük Glisemik İndeks Diyeti:

Ketojenik diyetin etkinliği kanıtlandıktan sonra daha az kısıtlayıcı ketojenik diyetler araştırılmaya başlanmıştır. Düşük glisemik indeks diyeti de bu amaçla 2005 yılında tanımlanmıştır. Bu diyet karbonhidratları günde 40-60 gram ile sınırlar. Bu diyette karbonhidrat türü önemlidir, sadece glisemik indeksleri <50 olan karbonhidratlar tüketilebilir.