Besin ögeleri, besinlerin bileşiminde bulunan ve vücutta çeşitli görevleri olan maddelerdir.
- Yağlar:
Yağlar; vücuda en çok enerji sağlayan besin ögesi grubudur. Bitkisel yağlar ve hayvansal yağlar olmak üzere ikiye ayrılırlar. Zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısır yağı, kanola yağı bitkisel yağlardır. Tereyağı, kuyruk yağı gibi yağlarsa hayvansal kaynaklıdır. Bunun yanında kuruyemişler, et ürünleri, yumurta, peynir, süt ve süt ürünleri de yağ içermektedir.
Ketojenik diyette, karbonhidrat alımı kısıtlanır ve yağ alımı arttırılır.
Artan yağ alımı sebebiyle vücut, yağları enerji kaynağı olarak kullanmaya başlar. Yağların vücutta yıkımı sonucu keton cisimleri oluşur. Oluşan keton cisimleri, şekerin yerine beynin ana enerji kaynağı olarak kullanılır.
Yağlar, ketojenik diyetin olmazsa olmazıdır. Tedavinin etkili olabilmesi için hekim ve diyetisyeninizin önerdiği miktarda tüketmelisiniz.
- Proteinler:
Proteinler; vücutta yapı taşı olarak kullanılan besin ögeleridir. Büyüme, gelişme, yaraların iyileşmesi gibi önemli görevleri vardır. Çocukların beslenmesinde büyüme ve gelişmelerini sağlamak için yeterli miktarlarda olmalıdır. En önemli protein kaynakları anne sütü ve yumurtadır. Bunun yanında et, süt, yoğurt gibi hayvansal kaynaklı besinlerden sağlanabilmektedir.
Ketojenik diyet tedavisinde protein kısıtlaması yapılmaz. Büyüme, gelişme için yeterli miktarda protein ketojenik diyetle sağlanır.
- Karbonhidratlar:
Karbonhidratlar; beslenmede en çok yer alan besin ögesi grubudur. Sağlıklı karbonhidrat kaynakları ile sağlıksız karbonhidrat kaynakları olarak bu grup ikiye ayrılabilir. Sağlıklı karbonhidrat kaynakları; tam tahıllar (örn: tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği), sebzeler, meyveler, süt ve süt ürünleridir. Sağlıksız karbonhidrat kaynakları ise paketli ürünler, şeker ve şeker içeren yiyeceklerdir.
Ketojenik diyette, diyetinizin tipine göre karbonhidratlar belli oranlarda kısıtlanmaktadır. Çocuğunuzun menüsünde yer alan miktarların dışına çıkmamalısınız.